Novosti

AutorTZ Zapresic

Pridružite nam se na Festivalu poezije Ban Josip Jelačić

Pučko otvoreno učilište Zaprešić, Grad Zaprešić i Turistička zajednica grada Zaprešića pozivaju vas na prvo izdanje novog poetskog festivala Ban Josip Jelačić i dodjelu nagrade KONJANIK.

Poezija je najviša forma ljudskog izražavanja, a novi poetski festival Ban Josip Jelačić s nagradom KONJANIK utemeljen je nadahnut baštinom i ostavštinom najpoznatijeg stanovnika Zaprešića. Pozivamo sve da se pridruže na festivalu poezije u petak, 16. studenog s početkom u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić i postanite dionikom utemeljenja jedne kulturološke i humanističke inicijative – opstojnosti hrvatskog jezika i književnosti!

Glazbeni gosti: Hrvoje Hegedušić i Ivan Jelić

https://www.youtube.com/watch?v=DEfKVacn1Nk&t=3s

AutorTZ Zapresic

Dani Okusa hrvatske tradicije

Pred nama su prvi nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije! Manifestacija traje od 15. do 25. studenog u više od 100 restorana nosioca standarda Okusi u 11 županija. S područja Zagrebačke županije na prvim nacionalnim Danima Okusa hrvatske tradicije sudjeluje 11 objekata, nosioca standarda Okusi tradicije zagrebačkoga kraja.

U navedenom razdoblju po promotivnoj cijeni od 75 kuna i 95 kuna za tri slijeda, moći ćete uživati u tradicionalnim gastronomskim specijalitetima zagrebačkoga kraja, a koje će ponuditi objekti nosioci standarda Okusi tradicije zagrebačkoga kraja; Bistro Babriga (Velika Gorica), Ekopark Krašograd (Pisarovina), Hotel Bunčić (Vrbovec), Hotel Princess (Jastrebarsko), Restoran Ivančić (Jastrebarsko), Izletište Suhina (Sveta Nedelja), Restoran Samoborska klet (Samobor), Seoski turizam Kezele (Ivanić-Grad), Seosko domaćinstvo Stara preša (Šenkovec), Izletište Vina Kos-Jurišić (Sveti Ivan Zelina).

Pridružte nam se na Danima Okusa i uživajte u desetodnevnom gastronomskom doživljaju tradicionalne kuhinje zagrebačkoga kraja.

Više informacija o manifestaciji Dani Okusa hrvatske tradicije možete pronaći na www.okusi.hr

https://www.okusi.hr/okusi-zagrebackog-kraja/partneri.html
http://www.visitzagrebcounty.hr/dani-okusa-hrvatske-tradicije-27611/

AutorTZ Zapresic

Prijavite se na besplatnu foto radionicu “Svijet u bojama”

Pozivamo sve zaljubljenike u fotografiju, starije od 12 godina, da se prijave na besplatne radionice fotografiranja u organizaciji Turističke zajednice grada Zaprešića i projekta FOTO HRVATSKA.

Radionica će trajati 5 dana; od 8. – 12. studenog 2019., a prijaviti se možete voditeljici radionice Sanji Grgić Ćurić na broj 091 5742343.
Sve što je potrebno jest posjedovati fotoaparat ili mobitel, a za prvi susret i probor za pisanje. Prvi susret zakazan je 8. studenog u 16 sati ispred Muzeja Matije Skurjenija.

FOTO HRVATSKA je projekt pokrenut još 2016. godine, s ciljem unaprijeđenja kvalitete života kroz osvještavanje kreativnih potencijala u nama i kroz približavanje ljepota koja nas okružuju kroz foto edukacije, izlete, foto šetnje. Idejni začetnici projekta su Sanja Grgić Ćurić (diplomirana novinarka) i Nikola Ćurić (diplomirani odgajatelj). Sanja je autorica više vrhunskih fotomonografija i turističkih vodiča (NP Plitvička jezera, NP Brijuni, NP Paklenica…) koje je kroz godine realizirala s najvećim izdavačem takvih materijala u Republici Hrvatskoj, dok je Nikola turistički vodič i dugogodišnji rukovoditelj u kulturi i edukaciji.

Do sada su održali više od 130 radionica širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a od radova polaznika snimljenih na radionici, organizatori izrađuju i prekrasne kalendare za narednu godinu, kvalitetne fotomonografije i atraktivne razglednice u svrhu promocije pojedinog kraja.

“Usporiti korak, uočiti ljepotu oko nas, istaknuti ljepotu svakog pojedinog kraja Svijeta u kojem se radionica događa, te pod stručnim vodstvom voditeljice fotografski ovjekovječiti trenutak i ljepotu, cilj je i svrha ovih radionica. Povezujemo mlade i odrasle, obitelji, članove lokalnih zajednica i kroz foto druženja kreiramo određen broj kvalitetnih fotografija koje se, kao kruna radionice, izlože na završnoj svečanoj izložbi najboljih radova. Izložba je sastavni dio radionica i mnogim je polaznicima često i prva izložba u životu.” Sanja Grgurić Ćurić i Nikola Čurić

 

AutorTZ Zapresic

Pjesmom i plesom završili Dani Jelačića 2019.

Posljednji vikend manifestacije Dani Jelačića proveli smo uz red kulturnih programa u Novim dvorima i pjesme i plesa na glavnome gradskom trgu.

Prvi KUND ciklus (Kultura u Novim dvorima) u četvrtak je svim posjetiteljima Muzeja Matije Skurjenija donio prigodnu izložbu „Skurjeni, moja biografija“ nakon koje su svi zaljubljenici naš lijepi kaj uživali u Večeri kajkavske poezije pod nazivom „Kaj? Kaj!“ u Vršilnici. Bio je to najbolji uvod za večer zaprešićkih kulturno umjetničkih društava i pjevačkih zborova koji su u petak, 17. listopada, plesom i pjesmom na Tragu Ivana Pavla II čestitali Gradu rođendan. Lijepa jesenja večer bila je savršena kulisa za druženje na gradskoj šetnici, na kojoj su nastupili KUD Ban Josip Jelačić, KUD Kupljenovo, KUD Pojatno, Tamburaški zbor Gaj, HPD Jelačić i KUD Hruševec Kupljenski. Posebno gosti bili su članovi KUD- a Metković koji su svojom točkom oduševili sve okupljene.

I u subotu i u nedjelju građani su mogli uživati u besplatnim vođenim dnevnim turama Novim dvorima, i naučiti sve o banu Jelačiću i njegovoj obitelji, kompleksu Novih dvora. Večeri su pak bile rezervirane za Mističnu noćnu šetnju novim dvorima, za koju su ulaznice bile rasprodane u rekordnome roku.

Subotnja večer bila je rezervirana za nastup Zagrebačke filharmonije koja, sada već tradicionalno, nastupa u crkvi Ivana Krstitelja. Ove godine, svi okupljeni su uživali u programu „The best of opereta“ uz sjajne Sandru Bagarić, Đanija Stipaničeva, Vlatku Burić i Dražena Bartulića pod ravnanjem Krešimira Batinića.

Dane Jelačića zatvorili smo Obiteljskom nedjeljom na glavnome gradskom trgu kojim su cijelo poslijepodne i večer odjekivali pjesma i veseli smijeh naših najmlađih sugrađana.  Druženje je započelo koncertom zaprešićkih mažoretkinja “Jelačićki” uz Puhački orkestar Zaprešić i Dječji orkestar Puhačkog orkestra Zaprešić, a pridružile su im se i članice Plesne udruge Ritmokracija. Uslijedilo je kreativno druženje na radionicama za najmlađe i u društvu dobro nam znane bake Ruže Klimalić, a program smo priveli kraju uz nastup Magazina koji je napunio gradski trg i pjesmom završio ovogodišnju manifestaciju Dani Jelačića.

Cijelu fotogaleriju pogledajte na https://www.facebook.com/Turisti%C4%8Dka-zajednica-grada-Zapre%C5%A1i%C4%87a-107783260590037/?modal=admin_todo_tour

 

 

AutorTZ Zapresic

Grad bana Jelačića po prvi put dobio Turističko-informativni centar

Turističko-informativni centar grada Zaprešića svečano je otvoren večeras u prizemlju Muzeja Matije Skurjenija, u Novim dvorima. Zaprešić je tako, po prvi put, dobio centar za posjetitelje gdje ćete moći kupiti suvenire, dobiti sve potrebne informacije o gradu i znamenitostima, kao i preuzeti potrebne promotivne materijale.

Dobrodošlicu na svečano otvorenje, svim je posjetiteljima poželio gradonačelnik Željko Turk, koji je iskoristio priliku da sugrađanima čestita rođendan grada, te pohvali promjene u programima Turističke zajednice grada Zaprešića: „Vesele me brojne novosti u programima i radu naše Turističke zajednice, a otvaranje Turističko-informativnog centra svakako je jedna od najznačajnijih novina u našemu Zaprešiću.“

Direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto istaknuo je kako je Turistička zajednica grada Zaprešića odlučila otvaranjem turističko-informativnog centra u Novim dvorima staviti naglasak na važnost oživljavanja i upravljanja kompleksom Jelačićeva posjeda. „Otvaranjem TIC-a u Novim dvorima, dobivamo snažnu platformu za izgradnju novih turističkih proizvoda vezanih uz priču o banu Josipu Jelačiću. Jer upravo je na nama u gradu Zaprešiću, gradu koji je bio dom bana Jelačića, najveća odgovornost da ispričamo priču o banu.“ Zaključio je Ganjto i najavio projekt poučne staze koja će biti otvorena na proljeće. „Time ćemo izraditi novi turistički proizvod u sklopu platforme inovativnih doživljaja zaprešićkog kraja, a sve na tragu pametnog i usmjerenog upravljanja destinacijom.”
Turističko-informativni centar mjesto je gdje će svi posjetitelji dobiti sve potrebne informacije o gradu, banu Jelačiću i znamenitostima, ali i kupiti tzv. Pametne suvenire grada Zaprešića koji su jučer predstavljeni.

“Razmišljajući kako biti poseban i drugačiji od drugih kad govorimo o suvenirima, odlučili smo spojiti tradicijske vrednote i modernu tehnologiju te naše suvenire nazvati pametnima na tragu pametnog grada i pametnog turizma. Zašto su pametni? Jedinstvena geometrija naših suvenira (Vršilnica, ban Josip Jelačić, grb Zaprešića i I love Zaprešić) postignute su aditivnom tehnologijom 3D printanja. Izrađeni su u potpunosti od “eco-friendly” materijala – PLA plastike dobivene preradom kukuruznog škroba što ove suvenire čini biorazgradivim, a ideja, dizajn i proizvodnja su 100% hrvatski. Naši suveniri su utjelovljenje nove ere moderne umjetnosti koja osim estetske ljepote pridonosi i očuvanju okoliša”. Zaključio je Ganjto.

Čast da službeno proglasi Turističko informativni centar TZ grada Zaprešića otvorenim, pripala je izaslanici župana Zagrebačke županije i direktorici Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivani Alilović. Ona je ovom prilikom, pohvalila kreativni zaokret u programu Turističke zajednice grada Zaprešića i napomenula kako je je upravo storytelling kao koncept, ključan za razvoj turizma na svakome području pa tako i području grada Zaprešića i Zagrebačke županije.

 

 

 

 

 

AutorTZ Zapresic

Nagrađeni najbolji radovi zaprešićkih školaraca u natječaju “Ban i ja”

Učenici zaprešićkih osnovnih škola ove su se godine u proslavu rođendana svoga grada uključili literarnim, likovnim i dramskim radovima o banu Josipu Jelačiću, a večeras je stručna komisija proglasila najbolje!

Zaprešićki školarci pozvani su da se prijave na natječaj “Ban i ja” i ispričaju svoju priču o banu i životu s banom Jelačićem. Uz pomoć svojih nastavnika mentora, stvorili su prava umjetnička djela koja su večeras predstavili roditeljima i prijateljima. Stručna komisija proglasila je najbolje koji su nagrađeni putem u Gardalanad, a vas pozivamo da postav svih radova razgledate do kraja ovoga tjedna u Vršilnici Novih dvora.

Ovogodišnji laureati:

Nagrađeni literarni radovi:
1. mjesto: Maša Ivošević, 7. razred OŠ A. Augustinčića
2. mjesto: Lana Zimak, 4. razred OŠ Kupljenovo – PŠ Hruševec Kupljenski
3. mjesto: Oto Boras, 5. razred OŠ Antuna Augustinčića

Nagrađeni likovni radovi;
1. mjesto: Hana Tomić, 7. razred OŠ Ljudevita Gaja
2. mjesto: Lucija Sabljić, 4. razred OŠ A. Augustinčića
3. mjesto: Josip Jozić, 4. razred OŠ Antuna Augustinčića

Nagrađeni dramski radovi:
Mihael Dugonjić, 7. razred OŠ A. Augustinčića i Paola Horvat, OŠ Ljudevita Gaja

 

 

AutorTZ Zapresic

Trenutak uspomene s banom oživio zaprešićke Nove dvore

Smijeh, igra, pjesma i ples obilježili su prvi vikend ovogodišnjih Dana Jelačića u Zaprešiću.

Nakon velikog otvorenja manifestacije uz Joleta, koji je raspjevao glavni gradski trg, uslijedio je dvodnevni program u Novim dvorima „Trenutak uspomene s banom“, koji je Dane Grada ponovno vratio u dom bana Jelačića.
Pripovjedno putovanje oba je dana započelo veselom vožnjom u tematsko-zabavnom Jelačić vlaku koji je, u prijepodnevnim satima, krenuo s Glavnog kolodvora u Zagrebu i posjetitelje doveo u Zaprešić, na interaktivnu predstavu na otvorenom, u prekrasnom perivoju Novih dvora.
„Karte za oba Jelačić vlaka bile su rasprodane u rekordnom roku i veseli me što smo uspjeli pokrenuti stanovnike Zagreba i okolnih mjesta da dođu na cjelodnevni izlet u Zaprešić. Jer upravo je to bila poanta kreativnog zaokreta u programu; ponuditi sadržaj koji će zadovoljiti potrebe naših sugrađana, ali i privući posjetitelje izvan Zaprešića da se upute u naš grad.“ Istaknuo je Toni Ganjto, direktor Turističke zajednice grada Zaprešića.
Seljanka Marica svoje je putnike povela banu Jelačiću i grofici Sofiji, na cjelodnevno druženje u čarobnom svijetu krinolina i grofovskih odora, svečanih balova, mačevanja i streličarstva.
Uz bogatu ugostiteljsku ponudu OPG-ova, odrasli su uživali u piknik zoni, dok je najveći dio programa bio usmjeren upravo na najmlađe posjetitelje Novih dvora. Tijekom cijeloga dana održane su edukativno-zabavne radionice tijekom kojih su mališani imali priliku naučiti žonglirati, izrađivati banova obilježja, konje, brkove, govoriti kao ban, naučiti puno toga o samom banu i životu na dvoru, tražiti njegovo blago, popiti čaj s groficom…
Svi posjetitelji mogli su se besplatno provozati kočijom te postati na trenutak ban ili grofica te prošetati u krinolinama i odorama. Za glazbeni dio priče zaduženi su bili Mia Dimšić i A.K.A. Cresendo, koji su oduševili domaću publiku i na najbolji način zaokružili priču povratka Dana Jelačića u Nove dvore.

 

Fotogalerije vikend druženja u Novim dvorima pogledajte na shorturl.at/enD47

AutorTZ Zapresic

Javni pozivi za ugostitelje i štandove na manifestaciji Dani Jelačića 11.-20.10.2019.

Turistička zajednica grada Zaprešića organizira manifestaciju „Dani Jelačića 2019.“ u sklopu koje su i događanja na lokaciji Novi dvori Jelačićevi te Trg Ivana Pavla II u Zaprešiću 12. i 13. listopada 2019. godine te se pozivaju svi zainteresirani da iskažu interes za obavljanje ugostiteljske djelatnosti ili prigodne prodaje.

Javni poziv za sudjelovanje na manifestaciji Dani Jelačića u Novim dvorima možete preuzeti ovdje, a prijavnicu za sudjelovanje na manifestaciji u Novim dvorima možete preuzeti ovdje.

Javni poziv za sudjelovanje  na manifestaciji Dani Jelačića na Trgu Ivana Pavla II možete preuzeti ovdje, a prijavnicu za sudjelovanje na manifestaciji na Trgu Ivana Pavla II možete preuzeti ovdje.

Javni poziv za zakup štandova u Novim dvorima možete preuzeti ovdje, a prijavnicu za zakup štandova možete preuzeti ovdje.

AutorTZ Zapresic

PROGRAM DOGAĐANJA 06.-08.09.2019.

06.09.

Izložba crteža Dubravka Sertića, Galerija Razvid

06.09.

3. Vitaminka open turnir Golf kluba Ban Jelačić, Golf centar Novi dvori

08.09.

09.15 Obilježavanje dana branitelja grada Zaprešića

AutorTZ Zapresic

Memorijal Vladimira Horvatića, međunarodna profesionalna biciklistička utrka Hrvatska – Slovenija

01.09.

Memorijal Vladimira Horvatića, međunarodna profesionalna biciklistička utrka Hrvatska – Slovenija, s prolaznim ciljem u Zaprešiću

Trinaestu godinu za redom Biciklistički klub Zagreb organizira Međunarodnu profesionalnu biciklističku utrku Hrvatska – Slovenija, te memorijal Vladimira Horvatića. Na startu utrke očekuje se više od 180 biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije, Italije, Njemačke Mađarske, Katara, Češke, Francuske, Poljske i Belgije. Ceremonijal utrke započinje u 09:00 sati okupljanjem ekipa za utrku ispred HNK u Zagrebu. Službeni start utrke označava pucanje Gričkog topa u 12:00 sati. Nakon starta biciklisti u zatvorenoj vožnji prolaze gradom do Nacionalne sveučilišne knjižnice, nastavljaju preko Podsuseda do Zaprešića gdje je prolazni cilj. Prolazak profesionalaca kroz Zaprešić očekuje se oko 12:30 sati nakon čega nastavljaju vožnju prema graničnom prijelazu Harmica, te dalje prema Ljubljani i Novom Mestu u kojem je cilj utrke.

Već treću godinu zaredom, dio projekta je i Biciklistički maraton Hrvatska-Slovenija za rekreativce. Maraton također započinje ispred HNK, startom u 11:00 sati. Rekreativci voze istom stazom kao i profesionalci do Zaprešića gdje za njih počinje službena utrka. Predviđeni dolazak i kratko zaustavljanje maratonaca u Zaprešiću je oko 11.45 sati na križanju ulice Pavla Lončara i Šetališta Franje Kuharića.

Više na: https://web.facebook.com/events/472832690165523/